• Bojana

Gremo v Španijo! Sončna Valencija

Updated: Aug 13, 2018


Naši tečajniki španščine so dali pobudo, da bi španščino zvadili še na vikend potovanju v Valenciji. Tako smo pripravili zanimiv program, kjer bomo veliko v stiku s špansko in katalonsko kulturo, okušali tradicionalno valencijsko kulinariko (morsko rižoto paello, napitek horchata, lokalno vino) govorili bomo z ljudmi po špansko, se sproščali na plaži in doživeli valencijski utrip. Imamo še nekaj prostih mest.


Valencija je tretje največje mesto v Španiji, in malo manj turistična kot Madrid in Barcelona. Območje je dvojezično. Govorijo špansko (kastiljsko) in valenciano (valencijska varianta katalonščine). Valencija ponuja mediteranski utrip mesta, sprehod po ulicah in kar nekaj znamenitosti.


Najbolj markantno je Mesto umetnosti in znanosti (valencijsko: Ciutat de les Arts i les Ciències).Mesto sta oblikovala arhitekta Santiago Calatrava in Félix Candela. Nastajalo je med leti 1996 in 1998. Vključuje Palačo umetnosti, Muzej znanosti, Oceanografski muzej.

Nahaja na koncu nekdanje struge reke Turia, ki je bila izsušena in preusmerjena po katastrofalni poplavi leta 1957. Stara struga se je spremenila v slikoviti park.


Na sprehodu po Valenciji si bomo tudi ogledali La Lonja nekdanjo pokrito tržnico, kjer so trgovali s svilo. Je mogočna pozno gotska profana stavba, ki so jo zgradili med leti 1482 - 1548.Horchata - tipična pijača, ima zelo specifičen okus podobno mandljevemu mleku.Osrednja tržnica / Mercado Central

je ena največjih tržnic v Evropi, saj vsebuje preko 350 stojnic. Odprta je od pol osmih do treh popoldne.


V Mestni katedrali hranijo sveti gral. Eden od domnevnih svetih kelihov na svetu je v eni od kapel te stolnice. Večina krščanskih zgodovinarjev po vsem svetu izjavlja, da vsi njihovi dokazi kažejo na to, da je kelih iz Valencije najverjetnejši kandidat tistega, ki so ga uporabljali pri zadnji večerji.


Med vrtove reke Turie se splača zaviti zaradi zelenja, pomarančevcev, palm, vodnjakov, rožnatih grmov, saj ta park velja za enega največjih urbanih parkov, ki meri kar 9 km.Tradicionalna prireditev Las Fallas


Umetniki se celo leto pripravljajo na ta dogodek. Iz kartona, papirja in lesa izdelujejo ogromne figure, nekatere predstavljajo znane osebnosti ali dogodke tistega leta, druge so preprosto krasne ali pa zelo strašne. Figure v času prireditve razstavijo po ulicah Valencije. Prireditev se otvori z ognjemetom in ritmom, ki ga ustvarjajo glasne petarde, to se imenuje Mascletá. Zadnji dan prereditve vse figure zažgejo in po ulicah priredijo kresove. Cel teden izbirajo najboljšo figuro Falla, ki je zadnji dan ne uničijo. Manjšo figuro shranijo v muzej Las fallas.

Naslednja prireditev bo 15 - 20. marec 2019.GREŠ Z NAMI V VALENCIJO?


Potujemo v petek, 12.10. zvečer iz Trsta 21h in se vračamo v ponedeljek, 15.10. zvečer.

Dolžino potovanja smo določili tako, da je potrebno čim manj dopusta in ker so v teh datumih ugodni leti. Če želite potovanje podaljšati, vam lahko kupimo enosmerno vozovnico.


Predlog za oglede: museo fallero, oceanografic, tržnica svile, živilska tržnica, počitek na plaži, komunikacija z domačini, paella in ostale tradicionalne jedi, nogometni stadion Mestalla (če bo tudi moška družba) in ostalo po dogovoru. To bo jezikovna ekskurzija, zato bomo organizirali tudi dodatne aktivnosti, ki nam bodo pomagale za vzpostavljanje komunikacije v španščini.

Pred potovanjem se bomo dobili, da se sopotniki spoznamo in uskladimo želje.

Izlet v Valencijo vključuje: 3 nočitve, 3 dni, okoli 300 EUR (letalska karta, transfer do letališča, namestitev v apartmajih, organizacija in program, hrana - zajtrk in večerja). Kosilo bo vsak uredil po svoje in nekatere vstopnine po želji.

En del bi bil skupen, en del pa za samostojno odkrivanje mesta.


Potovalo nas bo 8 do 16 oseb zaradi lažje organizacije in bolj učinkovite izvedbe.

Pogoj je vsaj osnovno znanje španščine. Prednost imate tečajniki, ki se španščino učite v Jezikovnem Mestu.


Prijavite se na info@jezikovno-mesto.com

62 views