• Bojana

Kitajska in njen zeleni vrt, provinca Yunnan

Članek o Yunnanu je pripravila Maja Piuzi, ki trenutno biva in poučuje angleščino na Kitajskem. Ker jo je barviti in zeleni Yunnan naravnost očaral, se je odločila, da bo v tej številki z vami delila nekaj slik s svojih popotovanj.


Slika prikazuje terasasta polja v avtonomni prefekturi Honghe, provinci Yunnan. Terasasta polja so na seznamu Unesco svetovne dediščine od leta 2013 in so edinstvena prav zaradi zaradi svoje zasnove (namakalnih kanalov) in dolge zgodovine obdelovanja.


Yunnan ima vlažno subtropsko podnebje, kar omogoča obstoj številnih rastlinskih in živalskih vrst. Tukaj lahko kupite okusno, poceni in lokalno pridelano sadje in zelenjavo ter prečudovite vrtnice ali lilije…izbira je vsekakor pestra!
Slika okoliša zasebne šole Qinglai, Mile, Yunnan. Mile je manjše mesto s prijaznimi prebivalci in posebnim lokalnim narečjem, ki je včasih neznanka tudi za sinologe. Vsekakor pa je to kraj vreden obiska, saj ima t.i. »hot springs« s termalnimi bazenčki, kjer se lahko okopate v čisti vodi iz yunnanskih gora.No, za konec pa še nekaj iz kitajščine…kaj pomeni zgornji napis?

(Odgovor: Ljubim te)Svoje vtise iz Yunnana je z vami delila Maja Piuzi.


Maja Piuzi, je diplomirana sinologinja in zgodovinarka, ki že dve leti in pol prebiva na jugu Kitajske, v provinci Yunnan. Maja poučuje angleščino in zahodno kulturo v manjšem mestu Mile, na tamkajšnji zasebni šoli Qinglai, ki je znana po kakovostnem izobraževalnem sistemu in prelepem šolskem okolišu.


Več o učenju kitajščine si lahko preberete tukaj.

33 views