• Bojana

Novo leto v Rusiji

Novo leto so v stari Rusiji (на Руси – na Rusi) praznovali najprej marca, pa potem septembra, šele na začetku XVIII stoletja je bilo dorečeno, da je najboljši čas za praznovanja novega leta januar. 20. decembra 1699 je Peter Aleksejevič (bolj poznan kot Peter veliki) novo leto „prestavil“ na evropski čas, torej 1. januar. S tem tudi današnje tradicije in simbole, povezane z novim letom in prazniki.


Po starih slovanskih (poganskih) običajih so novo leto praznovali marca. 11. marca. praznik (novega leta) je bil v povezavi z začetkom novih del na poljih, pred novo sezono. Ko se zemlja prebuja. Kristjani pa so januarja praznovali novo leto. Po Julijanskem koledarju, kot je Julij Cezar določil (юлианский календарь – julijanskij kalendar), oziroma po bizantinskem (iz leta 357) izročilu, septembra, da ne bi novo leto sovpadalo z rojstvom Kristusa in drugimi cerkvenimi prazniki. Zahodna Evropa tega ni upoštevala in je še naprej praznovala novo leto 1. januarja. Če verjamemo različnim strokovnjakom, pa so v preteklosti, od nastanka sveta novo leto v različnih državah praznovali na več kot 200 različnih načinov.Tako pa izgleda ruski Dedek mraz. Ki hodi v spremstvu z mladenko Sneguročko (Снегурочка)


Fotografija:https://naffan.ru/all-staff-list/ded-moroz-i-snegurochka/


Novo leto se v Rusiji preživlja v krogu družine.


Peter Veliki, veliki ljubitelj vsega evropskega, je prinesel tradicijo praznovanja, prižiganja lučk, salv in navado voščiti si ob vstopu v novo leto, novo srečo. Prav tako je Peter Veliki po nemški in nizozemski tradiciji vpeljal navado postavljanja novoletne jelke (ёлка – jolka).

Ne smemo pa pozabiti, da je takrat še vedno prihajalo do zmede pri datumih med gregorijansko Evropo in julijansko Rusijo, saj je šele sovjetska oblast leta 1918 prevzela julijanski koledar. Tako Rusi danes praznujejo novo leto in staro novo leto (старый новый год – staryj novyj god).


Fotografija: https://feliciastar.ru/lyubov-i-semya/kartiny-o-rozhdestve-hristovom-rozhdestvo-hristovo-v-russkoi.htmlLeta 1967 je Leonid Iljič Brežnjev prvič nastopil na nacionalni televiziji, da bi čestital državljanom ob prihajajočem letu. V naslednjih letih so bile te čestitke velikokrat povezane z neko ločitvijo ali drugim škandalom, zato pravijo Rusi, da „če te mož povabi v Kremljevski dvorec za Silvestrovo, to ne more biti nič dobrega (nazadnje je Putin tako objavil ločitev od svoje žene)“.


Torej novo leto in potem božič in potem staro novo leto... In Rusi imajo (glede na to, kako se predsednik odloči) praznike ne veselega decembra, ampak veselega januarja!


Avtorica članka: Marija Kurilo57 views