• Bojana

Praznovanje Božiča in Novega leta v Rusiji


Božič (po rusko Рождество) in novo leto (Новый год) sta ena izmed najpomembnejših praznikov povsod po svetu, saj gre za praznika, ki ju preživljamo v krogu prijateljev in družine, ki prinašata veselje, toplino, nove cilje in izzive ter bogato obložene mize in zabave dolgo v noč. Zanimivo pri Rusih in pri večini rusko govorečih oziroma pravoslavnih državah pa je zaporedje teh dveh praznikov, ki je v primerjavi z našim obrnjeno – najprej torej praznujejo novo leto in šele nato Božič.

V praksi pa je vseeno malo drugače, saj večina Rusov novo leto praznuje tako kot ostale države, se pravi 31. decembra. V času »svojega« novega leta pa Rusi večinoma vzamejo dopust, tako da se jim prazniki kar lepo zavlečejo še v januarju.


Božič praznujejo 7. januarja. V zvezi s tem praznikom je zanimiva tradicija okraševanja smrečice. Včasih so namesto nje uporabljali veje dreves, ki so jih okraševali z bomboni, suhim sadjem, oreščki ipd. torej z doma narejeno dekoracijo. Prvič je običaj okraševanja smrečice prišel v času vladavine Petra Velikega.Tako kot pri nas pa seveda velja, da mora biti miza za božični dan obložena z dobrotami (najpogosteje so to ribe, piroški, kaša, meso, peciva ipd.), ne smejo pa manjkati tudi darila za velike in male otroke.


Napisala Marijana ŽakVeč o ruščini ...

47 views