• Bojana

Toulon: najbolj sončno in toplo mesto v Franciji

Med študijem sem si želela preživeti daljše obdobje v Franciji, in odločila sem se za Toulon iz večih razlogov – ker velja za eno najbolj sončnih in najtoplejših mest v Franciji, ker je dobra izhodiščna točka za izlete po Azurni obali in po Provansi in ker tja ni šel noben slovenski študent. To je bila odlična priložnost za 'jezikovno kopel'.


Ko sem prispela, je bila nedelja, in nihče ni delal v študentskem domu. Sprejela sem ponudbo francozinje Ophélie, da prvo noč ostanem pri njej. Čez nekaj minut je potrkal na vrata Jorice, in že smo se z avtom odpravili na plažo. Na kratko: že prvi dan sem spoznala prijatelje, s katerimi smo se družili čez celo izmenjavo.


Toulon ponuja ladijske linije do bližnjih otokov in polotokov, kateri so bili krasen pobeg po predavanjih. Zanje so značilni pisane hiše, slasten sladoled, mediteransko rastlinje in peščene plaže, katere čez leto niso obljudene.


Z gondolo se lahko povzpnete na vrh Toulona, zgoraj pa vas čakata enkratna panorana in živalski vrt z divjimi mačkami. Nedaleč stran se lahko iz mesta Hyères odpravite na polotok Giens, ki je s celino povezan z dvema ozkima pasovoma, med njima pa so soline. V notranjosti je zelen in divji, vse naokoli pa krasne morske pečine in manjše plaže, do katerih se pride le peš.



Vredni ogleda so tudi Cassis, znan po visokih morskih pečinah in dolgih kanalih z jadrnicami, živahen Marseille, kjer se tare ljudi različnih kultur, peščena Nica z vedno zanimivi balkoni, Avignon s svojim obzidjem, in še in še.


Študijska izmenjava je bila zame bogata izkušnja. Ni ga boljšega kot biti vržen v novo okolje in se truditi splavati...in splavati!


Tjaša Fink Kuzma

učiteljica francoščine

135 views