• Bojana

Nepogrešljivih 8 v Provansi

Updated: Jan 17, 2019

K pisanju članka me je spodbudil nepričakovan obisk dolgoletne prijateljice iz okolice Avignona. Po glavi so se mi podili spomini na…1. Prečudovite soteske in rokave Verdona (Gorges du Verdon) - za plezalce, pohodnike, kajakaše, ljubitelje narave!


2. Avignon! Sigurno ste že slišali pesem Sur le pont d'Avignon. Kratka predstavitev tega mostu (le pont) in mesta znotraj obzidja :
3. Arena mesta Arles (Arènes d'Arles), kjer uprizarjajo gladiatorske igre.4. Les Baux-de-Provence, vas vklesano v gore (les montagnes), z ozkimi uličicami in butičnimi trgovinami, kjer vsako leto projicirajo na stenah ''jame'' umetniška dela slavnih slikarjev (les peintres). Do 6. januarja 2019 so bili na sporedu Picasso in drugi španski umetniki, od marca dalje pa Van Gogh in ... preveri tukaj:

http://www.carrieres-lumieres.com/fr/picasso-et-maitres-espagnols


5. Meni najljubši : Presqu’île de Giens Prekrasen za sprehode ob morskih pečinah (les falaises) ; kot bi se znašel sredi morja (la mer), pa vse skrite plaže (les plages) ...6. Na jugu naravnega regionalnega parka Camargue (tukaj so flamingi (les flamants roses) se nahaja vas Les Saintes-Maries-de-la-Mer, kjer sem pred leti v mesecu maju prisostvovala romanju ciganov, ki so v morje tradicionalno potopili temnopolto Sveto Saro. Konji, ciganska muzika, ogromno ljudi…žur !

Poglej si video s slikami:
7. Aix-en-Provence, mesto vodnjakov (les fontaines), mesto kulture, številnih kavaren in butikov.


8. Obvezno si morate ogledati tudi mesto Cassis, in kanale (les calanques) naokoli, z vrha morske pečine Cap Canaille!


Bon voyage!10 francoskih besed iz članka:


most - le pont

arena - arènes

gore - les montagnes

slikarji - les peintres

morske pečine - les falaises

morje - la mer

plaže - les plages

flamingi - les flamants roses

vodnjaki - les fontaines

kanali - les calanquesČlanek je pripravila Tjaša Fink Kuzma, učiteljica francoščineTe mika francoščina za popotnike?


25 views