• Bojana

Vzhodna obala Italije

Za praznike ob prvem maju se vsi nekam odpravimo na izlet, počitnice, potovanje. Imela sva različne ideje, kam bi lahko šla, ampak za 5 dni in za odločitev tik pred zdajci, ko ni več poceni letalskih kart, sva izbrala potovanje z avtom ob vzhodnem delu Italije.


Na pot sva se odpravila sredi noči okoli 4-5h zjutraj. Prva destinacija so bile Benetke.

Želela sva si jih obiskati zgodaj zjutraj, ko še ne pritiska gostota turistov.
Prvi izziv je bil najti parkirišče in prevoz do mesta. Odlična ideja je bila, da sva se ustavila v kraju Mestre in tam poiskala parkirišče Parcheggio Umberto I. Je makedamsko parkirišče in verjetno, če dežuje ni tako udobno, vendar midva sva imela srečo, saj je bilo sončno in še praznik - 1.maj, kar je pomenilo, da je bilo brezplačno. Sicer pa je cena 0,80 EUR/h razen v času sieste se ne šteje.Nato sva poiskala (s pomočjo Google zemljevidov) najbližji mestni avtobus, ki naju je pripeljal na glavno postajo v Benetkah (ker ni bilo odprtih trafik, sva kupila vozovnico za 3 EUR na avtobusu, za nazaj pa sva v trafiki v Benetkah kupila vozovnico za 1,5 EUR).


Okoli 8 ure zjutraj so naju čakale prazne ulice Benetk, kjer sva se zgubljala med ozkimi prehodi, ulicami in pazila sva, da ne padeva v kakšen kanal, prečkala sva ogromno mostičkov, ki so jih dali postaviti v času Avstroogrske.


Ob tem sem se spomnila simpatičnega kratkega filma v španščini, kjer se neznanca, dekle in fant iščeta po beneških ulicah, da si vrneta, kar sta si po nesereči zamenjala.

Ker sva se odločila, da si želiva še kaj izvedeti o Benetkah, sva se prijavila na Venezia Free tour, kjer nam je vodič Federico razkazal mesto skozi urbane legende, verjetne in neverjetne zgodbe, o hišah, kjer straši, o lesenih mostovih, o zalitih kanalih, ki so jih spremenili v trge, o beneških trgovcih, ki so trgovali z dragocenimi začimbami, nam priporočil dobre restavracije in nas podučil, kje so avtentični spominčki (ne kitajski). Beneške maske je priporočil kupiti v majhnih trgovinicah, kjer prodajajo le maske in jih v pričo strank tudi izdelujejo.


Beneški kanal

Tarifa gondolierja je enotna 80 EUR za vožnjo. Na več ne pristajajte.Basilica di Santa Maria della Salute - zgradili so jo v zahvalo, ko so se Benečani znebili kuge.

Basilica di San Marco

... kot bi nesel goloba v Benetke

Prenočila sva v bližnjem kampu v Margheri. Najina mobilna hišica je bila bolj preprosta in skromna, ampak sva preživela tudi brez hladilnika. Namesto, da bi si naredila sama špagete, ker ni bilo kuhinje, sva odšla v bližnjo restavracijo, kjer so bili bolj prijazni z domačini, do turistov pa hladni (nebodigatreba).


Pot sva nadaljevala proti Ravenni po zelo luknjasti cesti prav vse do Riminija in San Marina, ki je bila najbolj južna destinacija tega potovanja.


Ravenna naju je očarala s prikupnimi ulicami, kjer ni bilo dovoljeno za promet in petimi muzeji / kapela / krstilnica / bazilika polnimi z mozaiki.Basilica San Vitale

Znak v mozaiku, ki usmerja v trgovino z mozaiki in spominčki


Dantejeva grobnica

Ko sva si ogledala Ravenno, sva se odpravila naprej proti kraju Milano Marittima, kjer sva imela hotel. To je letovišče, ki malo spominja na naš Portorož, vendar je veliko več luksuznih hotelov, ki med seboj kar tekmujejo v prestižu. No, najin je bil čisto v redu. Naju je pa presenečalo, kako slabe, luknjaste ceste imajo v tem letoviškem kraju, kjer se verjetno poleti tere bogatih turistov.


Tole ni najin hotel ;)


Naslednjega dne sva se odpravila do kraja Rimini bolj proti jugu.

Imajo stari del mesta, mnogo trgovinic, neskončno peščeno plažo in celo ene ostanke amfiteatra, ki pa je danes v bolj ubogem stanju, na klopcah okoli pa posedajo brezdomci.Tukaj v bližini sem jedla najboljši sladoled.


Vtis o Riminiju? Nič posebnega.


Nadaljevala sva pot proti San Marinu in ko sva prispela na hrib, kjer je stari del mesta, sva bila nagrajena s čudovitim razgledom na zeleno pokrajino.

V tem delu si lahko pogledate muzej orožja in muzej mučilnih naprav, ali pa se ustavite v kakšni izmed mnogih trgovinic s spominčki, nakitom ali drugimi izdelki prestižnih znamk, saj naj bi bilo ceneje, ker je brezcarinsko območje, vendar cene po mojem občutku niso preveč nizke.
Ne pozabite podaljšati parkirnega mesta, saj so nekatere lastnike avtomobilov, ko je ura pretekla, hitro oglobili.


Zadnji dan sva se odpeljala v dva kraja Cervia in Cenastico, ki sta me očarala s svojo prikupnostjo. Po obisku večjih, mogočnih mest, je bilo tukaj prav sproščujoče se sprehajati tako ob rečnih kanalih, po peščeni plaži in po mestnih ulicah obdanimi z drevoredi.Tako se je zaključilo najino potovanje in moram reči, da je bil prav prijeten oddih tako ob morju kot tudi med kulturnimi znamenitostmi in prijetnimi kraji, ki sva jih obiskala.

Če imate 5 dni časa, se lahko odpravite kar v bližnjo Italijo in kjer lahko po dnevnem pohajkovanju po italijanskih ulicah s sladoledom v roki zakopljete noge v pesek in namočite v slano morje ter se ponoči zazrete čez morje, kjer boste videli luči iz sosednjih hrvaških otokov.


Članek je napisala Bojana Petkovič

211 views